Дитячій хірургічній службі Житомирщини – 60 років

Гордий бути частиною славетного колективу! Подяка ВЧИТЕЛЯМ!!

Дитяча хірургія на Житомирщині набула офіційного статусу в лютому 1961 року, коли на базі обласної лікарні було відкрито відділення дитячої хірургії на 25 ліжок. Першими лікарями, які взяли на себе відповідальність за організацію цієї роботи, були К.О. Могилевська – завідувачка відділення, П.І. Покотило – хірург, В.Ф. Патлай – ортопед, О.П. Петровська – лікар-педіатр. Особливу увагу та сприяння колективу дитячих хірургів виказував головний лікар обласної лікарні О.Ф. Гербачевський.

В 1964 році відділення було розгорнуто вже на 60 ліжок. У той же час було відкрито відділення на 20 ліжок на базі Першої міської лікарні м. Житомира. Завідувачкою відділення було призначено О.М. Соколовську, першим інтерном був Л.Р. Козловський.

Висококваліфікованим спеціалістом, наставником молоді, а згодом і головним лікарем обласної лікарні був дитячий хірург Р.Д. Ніколаєв. У 1979 році відділення в обласній лікарні вже мало 80 ліжок: 40 – планової хірургії та 40 – ургентної. Завідувачем ургентного відділення було призначено Б.А. Мельника, проте у 1985 році усі дитячі відділення об’єднала щойно збудована обласна дитяча лікарня (с. Станишівка). Планове хірургічне відділення переведено наприкінці квітня 1985 року, а наприкінці травня – й ургентне. Згодом дитяча хірургічна служба розвивалась і в містах Новограді-Волинському (В. Полтавченко), Бердичеві (О. Поліщук), Коростені (Ю. Шевцов). Епоха клініцистів та системного аналізу змінилась з часом на епоху новітніх технологій, доказових методів обстеження та сучасних методів лікування. В новій лікарні на околиці м.Житомира продовжило добрі традиції, закладені старшими, молоде покоління: О.К. Биков, Б.П. Бродський, І.Я. Захарчук, В.В. Смірнов, Б.А. Мельник.

Дитячі хірурги області завжди пам’ятають тих керівників, які допомагали організовувати новосформований колектив лікарні: тодішнього начальника управління охорони здоров’я Житомирської ОДА, заслуженого лікаря України З.М.Парамонова, заступника начальника управління по дитинству, заслуженого лікаря України Ю.Я. Галінського, головного лікаря ЖОДЛ, заслуженого лікаря України В.Ф. Марченка, начмеда лікарні, заслуженого лікаря України О.Я. Гусака.

Завдяки розумінню керівництва області було придбано сучасне лапароскопічне обладнання (2000 рік), що дало змогу отримати першість в Україні з ендоскопічної хірургії дитячого віку. Окрім того, молоді фахівці були відправлені на навчання в різні клініки України та за кордон.

Цей період пов’язаний із впевненим професійним поступом молодих спеціалістів, таких як О.К. Толстанов, П.І. Волошин, О.І. Янчука, І.М. Вишпінського, П.С. Русак та інших.

У 1992 р. П.С. Русака було призначено завідуючим хірургічним відділенням №1. З 1994 р. він обласний позаштатний дитячий хірург УОЗ Житомирської ОДА. У 2003 році захистив першу серед фахівців лікарні кандидатську дисертацію, у 2011 р. – захистив докторську дисертацію. Сьогодні П.С. Русак є головою Асоціації хірургів Житомирської області, член Президії Асоціації хірургів України, член Спеціалізованої вченої ради НМУ імені О.О. Богомольця із захисту дисертацій, головний редактор фахового журналу “Хірургія дитячого віку”.

З 2004 року, за сприяння ректора НМАПО імені П.Л. Шупика академіка НАМН України, професора Ю.В. Вороненка та завідувача кафедри дитячої хірургії професора О.А.Данилова, на базі лікарні відкрито Житомирську філію кафедри дитячої хірургії з курсом “Абдомінальна лапароскопічна хірургія дитячого віку”. Завдяки розробці нового наукового напрямку, співпраці з академічним вузом, захисту дисертацій у 2012 році лікарня отримала статус «Клінічна» та стала клінічною базою НМАПО ім. П.Л. Шупика.

На базі хірургічних відділень Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні підготовлено близько 300 лікарів-спеціалістів з різних регіонів України. За участі фахівців медзакладу (зокрема, проф. П.С. Русака) надруковано 9 монографій, отримано 14 патентів на винаходи, надруковано 207 наукових робіт у фахових журналах. В червні 2008 року на базі лікарні проведено перший національний майстер-клас “Абдомінальна лапароскопія в педіатрії: проблеми та перспективи розвитку в Україні”, в якому взяли участь 63 спеціалісти, серед них науковці та практики з міст Києва, Вінниці, Одеси, Дніпропетровська, Харкова, Донецька, Тернополя та Львова.

З 1987 року по 1994 рік завідуючим хірургічним відділенням №2 працював Л.Р. Козловський. У 1995-1999 рр. та з 2011 по 2020 рр. планове хірургічне відділення очолював І.М.Вишпінський. Під його керівництвом започатковано операції на щелепно-лицьовій ділянці. Враховуючи результати лікування та перспективність напрямку, у 2013 році І.М. Вишпінський захистив кандидатську дисертацію.

Значущою відзнакою медичних фахівців Житомирської області є премія ім. О.Ф.Гербачевського, якою у різні роки були відзначені: К.О. Могилевська, О.К. Биков, Б.А. Мельник, П.С. Русак та І.М. Вишпінський. Окрім того, К.О. Могилевську було нагороджено орденом “Знак Пошани” та відзначено Президентською стипендією у 2007-2008 рр..

Колектив хірургів, котрі вже мали досвід і визнання, поповнювався молодими спеціалістами. В той період у хірургічну службу прийшли В.Й. Ратнер (нині – провідний спеціаліст однієї з клінік США з проблем інтубації новонароджених), Л. Марчук (нині працює в Німеччині), В.Р. Заремба, О.А. Щигельський (нині – провідний спеціаліст однієї з клінік м. Варшави, Польща).

Активного розвитку набула і дитяча урологія як невід’ємна частина дитячої хірургії. У свій час питаннями дитячої урології високопрофесійно опікувались Л.Р. Козловський та П.І. Волошин. Нині даним розділом займаються Д.В. Шевчук та Ю.В. Годлевський. Д.В. Шевчук у 2008 році захистив кандидатську дисертацію, отримав звання доцента у 2015 році, працює над докторською дисертацією. З 2006 року він обласний дитячий уролог (нині – координатор групи експертів ДОЗ ЖОДА за напрямом “Дитяча урологія”). З липня 2020 року Д.В. Шевчук – завідувач хірургічного відділення №2. До того ж, з жовтня 2020 року фахівець включений до групи експертів за напрямами “Нефрологія. Дитяча нефрологія. Урологія. Дитяча урологія” МОЗ України. Також він відповідальний секретар фахового журналу “Хірургія дитячого віку”.

Продовжило гарні традиції дитячої хірургії і молодше покоління: І.В. Смірнова, Р.П. Белей, М.О.Доценко, Ю.Л. Волошин (к.мед.н.), О.І. Хохлов, О.В. Зінкевич, В.В. Стахов (к.мед.н.), Ю.В. Годлевський. Нещодавно поповнили ряди дитячих хірургів: І.І. Юіч (у т.ч. й дитячий отоларинголог), Л.А. Баранівська (в т.ч. й лікар-гінеколог дитячого та підліткового віку), О.В. Радзіховський, О.І. Круковський.

Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня стала професійною школою для дитячих хірургів області, які тут пройшли інтернатуру та зараз працюють у лікувальних закладах області: М.П. Довгаль, О.Б. Руй, М.П. Стєпанов – Житомирська ДМЛ, Б.П. Ковпанець – Коростенська ЦМЛ, В.Б. Дацюк та О.С. Дем’янчук – Новоград-Волинське міськрайТМО, І.В. Машевський – Овруцька ЦРЛ, І.В. Галівода – Чуднівська ЦРЛ, Ю.О. Черчик – Бердичівська ЦМЛ.

Необхідно добрим словом згадати і роботу медичних сестер, без яких повноцінне функціонування дитячої хірургічної служби неможливо (як у відділеннях, так і в операційній).

Приємно відмітити, що традиції, закладені колективом з початку відкриття, активно продовжуються під керівництвом директора КНП “Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня”, заслуженого лікаря України Ю.Д. Довгополого.

Але життя ставить перед колективом все нові виклики. Хочеться дивитись у майбутнє з надією, надією на продовження практичного та наукового розвитку лікарні, впровадження новітніх технологій, що дозволить ще краще та якісніше надавати хірургічну допомогу дітям області.

Однак, не все залежить від колективу, основними рушійними факторами успіху є підвищення кваліфікації молодих кадрів, зацікавлене та вміле керівництво, адекватне фінансування закладу та гідна оплата праці. При таких підходах, переконані, відтік молодих кадрів за кордон припиниться. Є надія…

З повагою,
П.С. Русак, Д.В. Шевчук

 

За матеріалами: http://zhodkl.zt.gov.ua/2021/02/15/%d0%b4%d0%b8%d1%82%d1%8f%d1%87%d1%96%d0%b9-%d1%85%d1%96%d1%80%d1%83%d1%80%d0%b3%d1%96%d1%87%d0%bd%d1%96%d0%b9-%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b1%d1%96-%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%80%d1%89/