Стажування за кордоном: з чого почати і як підготуватися

Якщо ви – теперішній чи майбутній лікар, розмірковуєте над планами на 2019 рік та хочете вдосконалити свої навички – подумайте про стажування за кордоном. Ольга Фокаф, студентка 6 курсу ЛНМУ ім. Данила Галицького ділиться своїм досвідом стажувань за кордоном та дає корисні поради, як підготуватися до стажування.

 

Ольга має досвід 5 професійних стажувань в Німеччині, на Мальті, в Тайвані і Фінляндії. А у вересні та жовтні 2018 року вона стажувалася за програмою Canada Ukraine Parliamentary Program в уряді Канади.

Визначіть мету стажування

Так вам буде легше обрати правильно країну і програму, а також сформувати мотивацію у заявці. Дайте собі відповідь на такі питання: Хочете потренувати практичні навички? Ви бажаєте зрозуміти систему охорони здоров’я за кордоном? Вас цікавлять принципи управління медичним закладом/налагодження роботи медичного персоналу ? Необхідна практика професійної мови? Наукове дослідження? Закріпити теоретичні знання? Ще щось?

Виважено обирайте країну і лікарню

При виборі країни візьміть до уваги: дозвіл на в’їзд для українців; мову, якою розмовляють лікарі/пацієнти; транспортні витрати. Дізнайтесь, які документи вам потрібні для в’їзду, та завчасно оформіть їх.

Впевніться, що у вас не буде труднощів з комунікацією

Чи розмовляєте ви офіційною мовою країни? Якщо так, то почати свою історію стажувань з цієї країни буде набагато легше. Часто лікарі за кордоном добре розмовляють англійською, а пацієнти можуть її не розуміти. Зважте на це, якщо ваша ціль – clinical subjects терапевтичного профілю.

Оберіть правильний час стажування

Якщо ви студент-медик, візьміть до уваги, що наразі стажування за кордоном не може замінити офіційну виробничу практику у вашому університеті.

Поцікавтесь, які медичні довідки вам потрібні

Стажування, це не просто поїздка. Ви працюватимете в лікарні з пацієнтами. Відповідно, приймаючій стороні дуже важливо, щоб ви не захворіли під час стажування та нічого не «привезли» з собою. Всі документи потребують офіційного перекладу. Основні медичні довідки, які вас можуть попросити надіслати перед стажуванням:

  • Довідка про вакцинацію (vaccination card) ф/063-о.
  • Довідка про відсутність туберкульозу (Tuberculosis test). Це може бути опис рентгену органів грудної клітки і зазначеною відсутністю ознак туберкульозу, або перелік всіх результатів проб Манту (виписка з карти вакцинацій).
  • Результати аналізу на ВІЛ (HIV test). Центри ВІЛ/СНІДу роблять безкоштовні аналізи та видають англомовні сертифікати. Також такий тест можна пройти у свого сімейного лікаря чи терапевта.
  • Результат аналізів на виявлення антитіл до гепатитів В, С.
  • Довідка про стан здоров’я (Health examination) – результат вашого обстеження сімейним лікарем, може бути в довільній формі.
  • MRSA test – тест на наявність метицилін-резистентного стрептококу.

Старайтесь надсилати медичні довідки, оформлені не раніше, ніж за 3 місяці до стажування. Винятком, звісно, є довідка про вакцинацію ф/063-о.

Існує декілька видів страхувань, які можуть від вас вимагати

Наприклад, крім медичного страхування (health insurance), існує ще страхування громадянської відповідальності (liability insurance), в нашому випадку – це страхування проти медичних помилок.

Рівень англійської дуже важливий, але не варто на цьому зациклюватись

Попрактикуйте мову до стажування чи відкладіть його на період, доки не матимете хоча б В1-В2. Це комфортні рівні знання мови, які дозволять вам вчитись, розвивати клінічне мислення і не проґавити основного.

 

Джерело: http://moz.gov.ua/article/internship/stazhuvannja-za-kordonom-z-chogo-pochati-i-jak-pidgotuvatisja